Elemi sztárok

A Tudástársadalom Alapítvány tudománynépszerűsítő projektje: a periódusos rendszer megfilmesítése egy web2-es médiaprojekt keretében – tudós sztárok közreműködésével.

A projekt a periódusos rendszer köré épül. Televíziós klip-sorozat, interaktív webes megjelenés, közösségi médiás applikációk, okostelefonra és táblagépre is optimalizált tartalom, vetélkedő, oktatási anyagként használható animációk, nemzetközi színvonalú tudósok – ez a komplex, egymásra hivatkozó médiaszolgáltatás adja az „Elemi Sztárok” projekt újszerűségét. A projekt társadalmi küldetése, hogy széles körben népszerűsítse a reáltudást, az alapvető természettudományi ismereteket, élményszerű (edutaintment) ismeretátadást nyújtva.

Az Elemi Sztárok média-formái

Televíziós klipek

Professzionális, 3-4 perces klipekkel megfilmesítjük s egyben „megszemélyesítjük” a periódusos rendszert, broadcast sugárzásra alkalmasan. Nemzetközi ismertségű tudósok mutatják be az elem legfontosabb tulajdonságait, felhasználását, tudományos és gazdasági-életmódbeli-orvosi stb. jelentőségét. A filmek fontos összetevői az animációk, amelyek révén oktatási segédanyagként is használhatóak

Webes projekt

Az elemisztarok.hu oldalon a televíziós sorozat interaktív háttérbe illeszkedik, az ismeretek több rétegben állnak rendelkezésre a gyors informálódásra alkalmastól a részletes bemutatásig. Az online megjelenés maga a periódusos rendszer, megfordítható elem-kockákkal, a filmes megoldások mögött hosszabb, többszintű szövegekkel, fórumokkal stb. A kapcsolódó kutatóműhelyek, gazdasági-ipari szereplők, felhasználók is megjelennek a kiegészítő filmekben, valamint neves társadalmi-kulturális személyiségek „fogadnak örökbe” elemeket. A projekt több bevonó jellegű játékot tartalmaz: lehet szavazni a kisfilmekre, tudástesztek készülnek az elemekről stb. Mindez a közösségi média felületein zajlik, az egyes részek internetes projektek is, amelyek egyebek között szavazásokat, dokumentálást, fórumokat is tartalmaznak.

Kézben tartott elemek

Az elkészült filmes és webes tartalmakat mobiltelefonos és táblagépes felhasználásra is optimalizáljuk. Ennek köszönhetően az elemi kémia és anyagtudomány tudástárát hordják zsebükben a felhasználók. További fejlesztési tervünk ennek felhasználhatóságát és bővíthetőségét lehetővé tenni a mindennapi élet ügyeiben (pl. vásárláskor termékleírások értelmezése stb.)

Vetélkedők

A TudásFeltöltés nagy sikerű vetélkedő-sorozat újabb folyamát az Elemi Sztárok köré szervezzük. Valamennyi Kárpát-medencei középiskolába eljut a jelentkezési lehetőség saját készítésű, látványos kisfilmek készítésére. A legjobb csapatok egy országos döntőben versenyeznek.

A projekt sikeresen beépült a nyertes EFOP 3.2.5 Reál-Tudás-Feltöltés európai uniós pályázatba.