TudásCseppek az óvodákban

2010-11-ben zajló európai uniós pályázati program keretében kidolgozott Science For Kids típusú foglalkozássorozatunk kiemelkedő sikerét újszerű módszertana adta. A TudományCseppek/TudásCseppek olyan tudásátadási óvodai program, amely révén a tudósok is részesei lettek a tudományos témákat feldolgozó óvodai fejlesztési projekteknek. Az irányított foglalkozás keretein belül, a gyerekek számára érthető módon ismertettek meg egy-egy tudományos jelenséget, a gyermekkori természetes kíváncsiságra alapozva mindezt.

A program célja, hogy a gyerekek saját tapasztalataikon keresztül ismerjék és tanulják meg az őket körülvevő világ egyes természeti jelenségeinek működését; alapvető módon átlássák a nagyobb összefüggéseket és saját gondolataik ébredjenek ezekkel kapcsolatban, melyeket megfogalmazva, megtanulhatják a megismerés fontosságát.

2016-2017-es esztendőben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Reformáció Emlékév programjainak támogatása során “TudásCseppek az evangélikus óvodában” címmel (REB-16-E-0042 sz.) megtámogatta kezdeményezésünket, így lehetővé vált újabb foglalkozások szervezése evangélikus óvodákban.

Ennek eredményeképpen eddig összesen:
» közel 70 foglalkozás szervezése,
» 26 különböző budapesti és vidéki óvodában,
» több mint 850 óvodás résztvevővel.

Mit kínálunk?

  • különböző tudományos témák közül való választás: biodiverzitás, kémia, fizika, genetika, csillagászat, kutyaetológia
  • felkészítő tréning az óvodapedagógusok részére, a témák feldolgozásánál a projektpedagógia módszerét alkalmazva
  • játékos foglalkozás a „tudós” közreműködésével

A foglalkozásainkat hálózatos együttműködés keretében valósítjuk meg, intézményi és egyéni közreműködőkkel. Aktívan tudománnyal foglalkozók mellett professzionális tudománykommunikációs szakembereket is bevontuk programunkba. Résztvevőink körét folyamatosan bővítjük. Módszertani támogatásként kidolgozásra került egy útmutató, amely segítséget nyújt mind az óvodapedagógusok, mind a foglalkozásvezetők számára a Tudáscseppek típusú foglalkozások megvalósításához.

Kiemelt közreműködőink:

  • Joó Emese, néprajzos-muzeológus és Krasznahorkai Ágnes, színész
  • Navratil Andrea, biológus, népdalénekes
  • Róka András, kémikus, főiskolai oktató
  • Zsiros László Róbert, kertészmérnök, szertar.com blog üzemeltetője
  • Bereczki Maija, geológus, tudománykommunikációs hallgató, ELTE TTK
  • Csodák Palotája munkatársai (Paszternák András és Tóth Zsolt)

A TudásCseppek foglalkozások elsősorban pályázati finanszírozásúak, de önköltséges módon is igénybe vehetők, óvodáskorúak és kisiskolások számára is!

Kapcsolódó galéria