Blog

Tudás+Részecskék a Szakicska házban

A természettudományos ismeretek minél fiatalabb korban történő terjesztése mellett már régóta elkötelezett Alkotó Részecskék és a Tudástársadalom Alapítvány tevékenysége kapcsolódott össze a csömöri Szakicska-házban a 2018-as év végétől.

Együtt indítottuk el a Szakicska-ház közösségi terében 5-12 évesek, majd családok számára azt a kiscsoportos foglalkozássorozatot, amely a gyermekek eredendő természettudományos kíváncsiságának, érdeklődésének felkeltését, megőrzését kívánta elérni.

Mindennapi élethez köthető, ugyanakkor izgalmasan megfogalmazott témák, szokatlan, egyedi kivitelezéssel, játékokkal, játékosan, életkorhoz idomuló természettudományos magyarázatokkal, értelmezésekkel, könnyen elérhető, háztartásban jelenlévő alapanyagokkal.

A programjainkon komplex és interdiszciplináris módon járunk körbe egy-egy tudományos jelenséget, témát. Elmerülünk a gyermekek életkorához igazodó mélységben a kémia, fizika, biológia világában, megépítünk szerkezeteket mérnöki szemlélettel, technológiai folyamatokat figyelünk meg. A különböző jelenségeket színekkel, művészi eszközökkel tesszük még látványosabbá, vagy éppen matematikai törvényeket teszünk műalkotások alapjává.

Az alkalmazott módszerünk megfelel az angolszász STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) irányelveinek, ám ötvözzük saját elképzeléseinket a Szakicska-ház hagyományőrző szemléletével és Csömör település által kínált lehetőségekkel.

Projektjeink fontos eleme, hogy olyan eszközöket és alapanyagokat használunk fel, amelyek minden háztartásban megtalálhatók vagy könnyen beszerezhetők. Ezzel a gyermekeket ösztönözzük az otthoni szabad kísérletezésre, szabad alkotásra. Rámutatunk az újrahasznosítás szempontjára, pl. egy-egy mérnöki feladat kikísérletezéséhez nagyszerűen felhasználhatók az egyébként kidobásra szánt anyagok.

Foglalkozástípusaink:

·         Heti rendszerességgel tartott szakköreink két korosztály számára
(5-8 éves korig, és 8-12 éves korig)

·         Projektfoglalkozások általános iskolai osztályoknak (2-3 órás időtartamban)

·         Tematikus nyári táborok

·         Hétvégi családi, szülő-gyermek együtt kísérletezős, barkácsolós délelőttök

·         Jeles napokhoz kapcsolódó családi élménydélutánok

·         Tavaszi-őszi szünetben zajló egész napos projektnapok

·         Tudományos gasztro-kalandozások: egy alapanyag, több hagyományos étel, sok-sok gyerekeknek szóló kísérlettel

Egyéb eszközök:

Óvodai és kisiskolai csoportok számára kísérleti-tematikus készleteket is összeállítunk, amelyben egy kisebb csoport (10-15 fő) számára elegendő kísérleti eszköz, alapanyag található, útmutatóval együtt. Ezen leírás alapján egy foglalkozás felépíthető, vagy egyes elemei egy meglévőbe integrálhatók. Első csomagunk: Citrusos kísérletek.

Cím: 2141 Csömör, Kacsóh P. u. 1. Szakicska-ház

Honlap: www.szakicskahaz.hu; facebook.com/szakicskahaz

Telefon: +36-20-3127378

Email: tudomanycseppek@gmail.com

Share it on