Blog

Bakonyi dinoszauruszok

A ’90-es évek végén Michael Novacek neves amerikai paleontológusnak egy 17 éves magyar gimnazista írt levelet azzal, hogy ő is szeretne dinoszauroszokat kutatni a Góbi-sivatagban. Bár a fiatalembernek ez a vágya – akkor még – nem teljesült, a neves szakember küldött neki egy National Geographic számot a témával foglalkozó cikkel. Hét évvel később New Yorkban találkoztak, akkorra már az egykori lelkes gimnazista maga is dinoszauruszokkal foglalkozó paleontológusként dolgozott. A TudásPresszó vendége: Ősi Attila, , paleontológus; az MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa.

Kutatócsoportja – a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció – a Bakonyban lévő Iharkút melletti lelőhelyen számos ősmaradványt fedezett fel, köztük a Bakonydraco, Hungarosaurus, Iharkutosuchus, Ajkaceratops őshüllők
fosszíliáit.

A fiatal kutató mára rendkívüli karriert tudhat maga mögött. Ásatásokon vett részt a Góbi-sivatagban, valamint Argentínában és Brazíliában; publikált a Nature magazinban, ahol 35 éve nem jelent meg cikk magyar őslénykutató tollából.

Véleménye szerint a bakonyi lelőhelyen még több évtizednyi kutatnivaló akad, így töretlenül folytatja munkáját kutatócsoportjával.

Bővebb információ: www.magyardinoszaurusz.hu

Időpont: 2011. május 10. 18.00

Megosztás