Blog

Tudomány és média

A „Tudás és társadalom kommunikációja” című kutatási és kommunikációs program keretében kiadott harmadik, Tudomány és média című kötetben a 2006-ban rendezett szemináriumsorozat tanulmányait foglaltuk össze. A projekt közvetlen célja az volt, hogy feldolgozza a magyar tudományos élet két nagysikerű programja, a World Science Forum (WSF) – Budapest és a Mindentudás Egyeteme szakmai munkái során szerzett tapasztalatokat, továbbfejlessze a tudománykommunikáció elméleti és gyakorlati fejleményeit, megerősítse a kutatás-fejlesztés társadalmi pozícióját, s alternatívát kínáljon a kutatásszervezetek és a tudásközpontok számára. A tanulmányokat kiegészítik a „Tudománykommunikáció – kívül az elefántcsonttornyon és túl a tudományos újságíráson” című nemzetközi konferencia és workshop előadásai, amelyek a hazai média és a tudomány kommunikációjának aktuális kérdéseire fókuszálnak.

Tudomány és média. Szerkesztette: Fábri György. (Tudomány – Társadalom – Kommunikáció III.). Tudástársadalom Alapítvány, Budapest, 2006.

Tartalom
Bevezető (Letöltés)
Patkós András: TTK – avagy a TermészetTudományos Kommunikáció (Letöltés)
Tamás Pál: Tudomány és jövőkép (Letöltés)
Hronszky Imre – Várkonyi László – Fésűs Ágnes: Szakértés és participáció a kockázatkommunikációban (Letöltés)
Nyíri Kristóf: Mikrotartalom és multimédia – a tudomány megrövidítése? (Letöltés)
Nyíri Kristóf: The Networked Mind (Letöltés)
Baló György: Tudományos kommunikáció a médiában (Letöltés)
Torda Júlia: Hogyan szólal(jon) meg a tudós? (Letöltés)
Fábri György: A két kultúra és a harmadik: természettudomány, bölcsészet a médiakommunikációban – a Mindentudás Egyeteme tapasztalatai alapján (Letöltés)

Megosztás