Blog

Mennyire védtelenek a növények?

Hogyan tudják megvédeni magukat a védtelennek tűnő növények a különböző élőlények, kórokozók, kártevők támadásaival szemben? – tessszük fel a kérdést vendégünknek, dr. Jakab Gábornak, a Pécsi Egyetem docensének. Az elmúlt évtizedek növényélettani, genetikai és molekuláris biológiai kutatásai során kirajzolódott az a kép, hogy milyen stratégiák és megoldások alakultak ki erre az evolúciójuk során.

Vannak állandó védelmi rendszereik, amelyek fizikai (mint a megvastagodott kutikula) vagy kémiai (például a különböző toxinok) védelmet jelenthetnek. Az állandó védelmi rendszerek hátránya, hogy fenntartásuk sokba kerül olyankor is, ha az ellenség nincs jelen, illetve ez a védelmi vonal kijátszható.

A növények evolúciója során ezért egy másfajta védekezés, az indukálható immunitás is kialakult. Ezek olyan védelmi válaszok, amelyek csak akkor aktiválódnak, ha a kórokozó megtámadja a növényt – így nem használ fel feleslegesen forrásokat. A kórokozók azonban újabb és újabb módon próbálják elérni céljukat, vagyis kijátszani a növényi immunválaszt, amit a növények próbálnak felismerni és megfelelően kivédeni – röviden szólva: fegyverkezési verseny folyik.

Időpont: 2011. június 14. 18.00

Megosztás