Blog

Tudomány a bűnüldözésben

A 2010. november 23-i TudásPresszó meghívott vendége Dr. Gárdonyi Gergely rendőr őrnagy, a BRFK Bűnügyi Technikai Osztályának vezetője volt. A házigazda, Fábri György felvetette, hogy a tudományos eredmények és megközelítések fontossága a bűnügyi munkában a népszerű televíziós sorozatok révén is egyre inkább tudatosodik. De vajon valóban olyan izgalmas a helyszínelők munkája, mint ahogyan azt a sorozatok bemutatják? Hogyan kapcsolódnak össze a tudományos eredmények és a krimináltechnika?

Fábri György kifejtette, hogy véleménye szerint a CSI Helyszínelők az elmúlt évtized egyik leghatékonyabb tudománynépszerűsítő sorozata, melynek üzenete a tudomány eredményeinek hasznosítása. Arról kérdezte az őrnagyot, hogy vajon ő maga nézi-e a sorozatot, és ha igen, szakértőként, vagy inkább nézőként.

 Gárdonyi Gergely válaszában kifejtette, hogy a CSI kiállítás kapcsán – amelyen egysége is részt vett – a felkészülés keretében nézett meg pár részt a sorozatból. Úgy véli, hogy – bár a valóságtól számos tekintetben elrugaszkodik a film – kézzelfogható haszna van a sorozatnak, ami többek között például a lakosság részéről érezhető támogatottságban tapasztalható. A valóságban azonban külön egység foglalkozik a helyszíneléssel, míg a sorozatban ehhez dramaturgiai okokból hozzá kellett venni a nyomozást is, ugyanakkor a tudományos háttér is jelentős szerepet kapott.

Az őrnagy maga is igyekszik figyelemmel kísérni a szakmáját érintő tudományos kutatásokat, hiszen egyetemekkel együttműködve végeznek kísérleteket, felméréseket. Szinte minden természettudományos ág megjelenik a munkájukban, mivel fizikai, kémiai módszereket egyaránt alkalmaznak, s az utóbbi időben a genetikai is egyre nagyobb teret hódít a helyszínelő munkában. Hozzátette, hogy bár a DNS-tesztek mindinkább elterjedtek, az ujjlenyomatok szerepét nem szabad elhanyagolni, hiszen nagyságrendekkel olcsóbb, gyorsabb és lényegesen nagyobb nyilvántartás áll rendelkezésre, hiszen az ujjlenyomatoknak 50 év „előnye” van a DNS-sel szemben.

A helyszínelők tevékenységében természetesen nagyon nagy szerepe van a szakmai előírásoknak, a protokollnak, ugyanakkor a kreativitás elengedhetetlen. A szakmában ismerik az úgynevezett „negatív nyom” fogalmát is: amikor valaminek ott kellene lenni, de nincs ott. A logikus gondolkodás tehát elengedhetetlen.

Elmondta, hogy maguk a helyszínelők mást tekintenek sikernek, mint a külső szemlélők, vagy a sajtó: a médiában rendre olyan eredményekkel jelennek meg, amelyek számukra természetesek, mindennapiak, míg a legjelentősebb szakmai sikerek – például ha valamilyen nehéz nyomhordozó felületről tudnak nyomot rögzíteni – nem tarthatnak számot a sajtó és a közvélemény érdeklődésére.

Megosztás