Blog

TudásCseppek: egyszerű kémiai kísérletek – otthon is

A foglalkozás során a gyerekek játszva ismerkednek meg a környezetükben előforduló anyagok kémiai tulajdonságaival, egymásra hatásával és a mindennapi életben betöltött szerepükkel. Egyszerű „kísérleteket” végeznek el, amelyek veszélytelenek és mindennapi tevékenységükhöz, játékaikhoz hasonlóak. Ilyenek a lebegő tojás, a képfestés vöröskáposztával átitatott papírra, a kígyókészítés, a papírpelenka titka stb. A kísérletek összeállítója: Dr. Wajand Judit, ELTE Kémiai Intézet

1. Lebegő tojás

A sós tengervíz és az édesvíz közötti különbség és ennek hatása

Amire szükségünk lesz:
– 2 db nagyobb üvegpohár
– 2db friss tojás
– Konyhasó
– Víz
– Kanál a só adagolásához

A kísérlet menete: töltsük meg az egyik poharat vízzel kicsit kevesebb, mint 2/3 részig. Adjunk hozzá a kanállal konyhasót és keveréssel oldjuk fel egészen addig, amíg több só a vízben már nem oldódik. Ezután öntsünk a másik pohárba annyi vízet, hogy a folyadékszint a két pohárban egyenlő legyen.  Tegyük az egyik tojást a tiszta-a másikat a sós vízbe. Azt tapasztaljuk, hogy a sós vízben a tojás lebegni fog, míg a tiszta vízben lemerül a pohár aljára.

Magyarázat: a sóoldat(sós víz) sűrűsége jóval nagyobb, mint a tiszta vízé és nagyobb a tojás sűrűségénél is, ezért a tojás lebeg rajta.

2. Képfestés vöröskáposztalével  átitatott papírral

 Amire szükségünk lesz:
vöröskáposzta,
 víz,
– fehér csomagoló- vagy itatóspapír,
 ecet,
 citromlé,
 szalmiákszesz-oldat,
 szappanoldat,
 mosogatószer,
– lábos,
 melegítőeszköz,
 nagyobb üvegedény a kész káposztalének,
– ecsetek(  vagy boltban kapható fűltisztító ).

A kísérlet menete:

a) Káposztalé készítése: a káposztalével átitatott papírt úgy készítjük, hogy

megvágjuk vagy megreszeljük a lilakáposztát, beletesszük egy edénybe, felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje és forrásig hevítjük. Ezután legalább egy órát állni hagyjuk, majd leöntjük róla a „lila vizet”. Ha túl híg(halvány),be lehet egy kicsit párolni. A lehűlt oldatba bemártunk papírdarabokat (legjobb a szűrő vagy itatóspapír) és kitesszük a színes papírokat újságpapírra vagy üveglapra száradni. Kb. egy nap alatt kiszárad. Ekkor már lehet használni.

b) Festés  káposztalével átitatott papírra: ecsettel vagy fültisztítóval tudnak a gyerekek a papírra festeni. Az ecetet, citromlét, szalmiákszeszt, szappanoldatot, mosogatószert kis műanyag edénykékbe vagy eldobható papírpoharakba öntjük. A megfestett papírokat csempére, kartonpapírra vagy az asztalra helyezzük. A mosogatószert jó nem hígítva használni, mert akkor a leglúgosabb!

Minden mintához tiszta ecsetet vagy fültisztítót kell használni!  Az ecettel és a citromlével pirosat, a többivel zöldet és sárgát lehet rajzolni a káposztalével átitatott papírra.

Magyarázat: a vöröskáposztalé savanyú anyagok hatására vörös, lúgban zöld illetve erősen lúgosban sárga lesz. A káposztában olyan festékanyagok vannak, amelyek sav és lúg hozzáadásakor megváltoztatják színűket, tehát ezzel jelzik a sav vagy lúg jelenlétét. Az ecet és a citromlé savas, de savas a háztartási sósav is. A szalmiákszesz-oldat, a szappanoldat és a mosogatószer lúgosak.

tudas_kiserletek

Eredeti-savval  – lúgokkal-l

lila   piros      kékes-zöld-sárga

3. Fekete kígyó

Amire szükségünk lesz:
– porcukor,
– szódabikarbóna,
– homok(homokozóból)
– csempevagy porcelántálka, ami bírja a hőt,
– kevés sebalkohol(gyógyszertárból),
– gyufa,
– hurkapálcika

A kísérlet menete: keverjünk össze 1g nátrium-hidrogén-karbonátot (szódabikarbóna) és5 g porcukrot.(1:5 arány a lényeges). Szórjunk homokot egy tálba és a homok közepén egy mélyedésbe szórjuk be a porkeveréket.  Locsoljuk körbe alkohollal. Égő gyújtópálcával vagy gyufával gyújtsuk meg az alkoholt. Rövid idő múlva a fehér porkeverékből barnásfekete „kígyó”k kezdenek kibújni, amelyek állandóan növekednek. Sokszor inkább sokfejű sárkányra is hasonlítanak..

Magyarázat: az etil-alkohol égésekor hő szabadul fel, ennek hatására a nátrium-hidrogén-karbonát elbomlik nátrium-karbonátra, vízre és szén-dioxidra, a cukor pedig elszenesedik. A fejlődő gáz-a szén-dioxid-, felpuffasztja az elszenesedő anyagot.

4. Kísérletek nadrágpelenkával

Amire szükségünk lesz:
– papírpelenka,
– víz
– nejlonzacskó,
– olló,
– kis likőröspohár
– kis kanál vagy bot a keveréshez

A kísérlet menete: a pelenkát óvatosan vágjuk fel, majd szedjük ki a belső, vattaszerű részét! A vattát megfogva érezzük, hogy tapintása érdes. A kiszedett vattát tegyük bele a zacskóba, zárjuk be a száját, és alaposan rázással és dörzsöléssel különítsük el a szilárd, érdes anyagot a vattától. A vattát különítsük el a fehér porszerű, érdes anyagtól. A fehér port szórjuk a pohárba és öntsünk rá a pohár feléig vizet. Az oldatot kevergessük, amíg  szilárd  tortazseléhez hasonló anyagot nem  kapunk, ami már nem önthető, bent marad a pohárban.

Magyarázat:

A vattában lévő fehér, porszerű anyagnak igen  nagy a vízmegkötő képessége, ezért védi meg a baba popsiját a nedvességtől.

Megosztás